Natuurlijk mineraalwater & hydrotherapie
Overal ter wereld ontspringen mineraalrijke waterbronnen die al sinds de oudheid de aandacht trekken, omdat dit water onmiskenbaar anders is dan gewoon drinkwater. Bijvoorbeeld omdat het een andere geur of een metalige smaak heeft of omdat het veel gas bevat. En al helemaal warmwaterbronnen (thermaal water) spreken tot de verbeelding, waardoor ze in vroegere tijden vaak een plek van aanbidding waren. Wat dergelijke bronnen echter vooral bijzonder maakt, is dat men in de loop der tijd ontdekte dat ze veelal ook bepaalde therapeutische eigenschappen hadden en er daardoor op deze plekken kuuroorden ontstonden. En tot op de dag van vandaag gebruiken kuuroorden natuurlijk mineraalwater uit lokale bronnen voor hydrotherapie: diverse therapeutische behandelingen met water ter verlichting van gezondheidsklachten of ter ontspanning.
Verschillen in samenstelling & temperatuur van waterbronnen
De bodemsamenstelling op een locatie bepaalt niet alleen welke en hoeveel mineralen water bevat, maar ook de zuurgraad, het gasgehalte en de aanwezigheid van bepaalde spoorelementen. Daarnaast bepaalt de diepte van de bron de watertemperatuur. Er zijn daarom mineraalwater bronnen met lage temperaturen (7-10°C), alsook bronnen met aanzienlijk hogere temperatuurwaarden. Deze laatste categorie zijn de zogeheten ‘hotsprings’ ofwel warmwaterbronnen. Afhankelijk van de temperatuur noemt men dit thermaal water hypothermaal (<35°C), isothermaal (35-37°C) of hyperthermaal(>37°C).
Therapeutische eigenschappen
Het gebruik van mineraalwater door kuuroorden is een essentieel onderdeel binnen de balneotherapie en berust op drie eigenschappen van dit water:
- Temperatuur: de warmte van thermaal water (of extra verwarmd mineraalwater) vermindert pijn en spierspanning, remt ontstekingen, bevordert de bloedsomloop, stimuleert de lymfecirculatie en de afvoer van gifstoffen en ontspant. Koud water daarentegen vertraagt de lichaamsfuncties, waardoor de bloedvaten zich samentrekken en er zuurstofrijk bloed door het lichaam wordt gestuwd. En afwisseling van koud en warm water stimuleert het immuunsysteem.
- Mechanische eigenschappen: de hydrostatische druk, drijfvermogen en weerstand van water zorgen ervoor dat mensen in water makkelijker oefeningen kunnen doen dan op het droge.
- Chemische samenstelling: koolzuurhoudend mineraalwater werkt bijvoorbeeld goed bij hypertensie en circulatieproblemen, terwijl zout en zwavel houdend water onder andere effectief zijn bij reumatische aandoeningen en huidproblemen.
Hydrotherapie in kuuroorden
Hydrotherapie (watertherapie) is het uitwendig of inwendig gebruik van vloeibaar mineraalwater, ijs of stoom ter bevordering van de gezondheid of behandeling van aandoeningen met behulp van verschillende temperaturen, druk, duur en plaats. Vormen van hydrotherapie zijn onder meer thermaalbaden, douche- en onderwatermassages, oefentherapie in water, Kneipp behandelingen (afwisselend koud en warm), floaten, tractie baden (passieve vorm van stretching in baden), inhalaties en drinkkuren.
Spa resorts met minerale bronnen
vertrekdatum groepsreis 2025
dagelijks vertrek
dagelijks vertrek
reisperiode april - oktober
dagelijks vertrek
dagelijks vertrek
dagelijks vertrek
dagelijks vertrek
dagelijks vertrek