Kuuroord Marianske Lazne (Tsjechië)

In z’n meer dan 200 jaar bestaan als kuuroord heeft Marianske Lazne (Duits: Mariënbad) al menig beroemdheid mogen begroeten. En zeker niet de minste: Goethe, Chopin, Freud en keizer Franz Joseph, allemaal kwamen ze hier om te kuren. Ook wij waren vanaf de allereerste keer – vanwege z’n architectonische schoonheid, omringende natuurpracht en rijkdom aan natuurlijke middelen – meteen gecharmeerd van dit Boheemse stadje. Niet alleen ontspringen hier vele bronnen met mineraalwater, maar ook beschikt het over modder, moor en therapeutisch gas. Dit alles maakt van Marianske Lazne een gezondheidsvakantie bestemming bij uitstek. En al helemaal met een verblijf en kuurprogramma in het iconische Jugendstil hotel van Health Spa Resort Hvezda.

Bijzondere architectuur

Ofschoon kleiner, heeft Marianske Lazne qua grandeur wel wat weg van het beroemde Karlovy Vary (Karlsbad). Blikvangers zijn z’n typische Jugendstil gebouwen (waaronder onze bestemming Hvezda Health Spa Resort), neobarokke Colonnade en uitgestrekte kuurpark met vijvers, fonteinen en standbeelden.

Natuurschoon

Met z’n ligging op 630 m hoogte en omringende bossen, meertjes en snel stromende watertjes biedt Marianske Lazne een aangename omgeving om te vertoeven. Wandelliefhebbers komen hier zeker aan hun trekken door de vele mooie wandel- en nordic walking routes. En voor wie graag een potje golf speelt: Marianske Lazne heeft de oudste golfbaan (18 holes) van Midden-Europa.

+Lees meer

Programma's & prijzen 2024

Feature image

Spieren & Gewrichten

verlicht pijn & stijfheid

DETAILS & PRIJZEN
Feature image

Stress Buster

effectief stress aanpakken

DETAILS & PRIJZEN
Feature image

Respiro Booster

verlicht benauwdheid & kortademigheid

DETAILS & PRIJZEN

Spa resort

Hotel
Spa faciliteiten
Lokale natuurlijke middelen

Ensana Hvezda Health Spa Hotel ****

Dit in 1905 gebouwde hotel (105 kamers) is één van de meest iconische gebouwen in Marianske Lazne. Met z’n ligging aan het Goethe-plein – en op korte afstand van de colonnade – is het bovendien een perfecte uitvalsbasis om al het moois in de omgeving te ontdekken. Middels een corridor is het hotel direct verbonden met meerdere naastgelegen spa hotels, die elkaars faciliteiten delen en zo tezamen het grootste Midden-Europese spa resort vormen.

Het hotel zelf heeft een tweetal restaurants (vegetarische-, lactose- en glutenvrije maaltijden mogelijk, overige diëten in overleg) en een café. Bijzonder is dat het over z’n eigen bron (Balbin bron) met drinkfontein beschikt (onder andere goed voor de spijsvertering en hart en bloedvaten).

receptie (24-uurs)
liften
buffetrestaurant
bar
pinautomaat
wifi (gratis)
non-smoking
drinkfontein
Dit kuuroord beschikt over wellness faciliteitenwellness
spa clinic
betaald parkeren
garage

Premium kamers

Als Fontana gast verblijft u in de stijlvolle – volledig gerenoveerde – premium kamers. Er zijn zowel 1-persoonskamers (ca. 15m²) als 2-persoonskamers (ca. 20m²). Een aantal daarvan beschikken tevens over een balkon.

non-smoking
wifi (gratis)
airco
tv
telefoon
minibar
kluisje
badjas
kamerslippers
strijkijzer
douche
föhn
room service
 • Gezondheidsvakanties in Health Spa Resort Hvezda in het Tsjechische kuuroord Marianske Lazne (Mariënbad). Voor onder meer reuma kuurreizen en overige aandoeningen van het bewegingsapparaat.
 • Buffetrestaurant Hotel Hvezda
 • Premium kamer Hvezda Health Spa Resort in het Tsjechische Marianske Lazne (Mariënbad)
 • Premium kamer in Hvezda Health Spa Resort.
 • Premium kamer in Hvezda Health Spa Resort
 • Premium kamer Hvezda Health Spa Resort
 • Badkamer in premium kamer Hvezda Health Spa Resort.
 • Kuurreizen naar het Tsjechische kuuroord Marianske Lazne (Mariënbad) met verblijf en kuur in Hvezda Health Spa Resort
 • Kuurreizen naar het Tsjechische kuuroord Marianske Lazne (Mariënbad) met verblijf en kuur in Hvezda Health Spa Resort
 • Kuren in Hvezda Health Spa Resort in het Tsjechische kuuroord Mariënbad (Mariánské Lazne)
 • Detail van Colonnade
 • Hvezda Health Spa Resort in de winter

Hvezda Health Spa

Dit is het kuurgedeelte van de spa met artsenpraktijken, therapeuten en meer dan 30 behandelruimtes (onder andere voor hydrotherapie, pakkingen, inhalaties en fysio- en oefentherapie).

Aqua Wellness Centre

Naast het grootste (zoetwater) zwembad van Marianske Lazne (150 m²), beschikt dit wellness centrum over een whirlpool, Finse sauna, stoombad, sanarium, tepidarium (lauwwarme sauna) met een theehoek en relaxruimte en een zoutgrot (tegen betaling). Ook bevindt zich hier de Beauty Zone met een beautysalon en een kapper.

Als Fontana gast heeft u onbeperkt gratis toegang tot de wellness faciliteiten van het hotel zelf, evenals tot de Premier Fitness Club in het naastgelegen spahotel Centralni Lazne. Ook krijgt u een keer per week gratis toegang tot de prachtige Romeinse baden en Sauna World in spahotel Nove Lazne. Beide spahotels zijn direct bereikbaar via een verwarmde corridor, zodat u in badjas er naartoe kan wandelen.

NB Hvezda’s zwembad is van 1 dec – 9 dec 2024 gesloten wegens onderhoudswerkzaamheden.

Kuuroorden met mineraalrijk bronwater dat gebruikt wordt voor therapeutische doeleinden en ontspanningmineraalwater
Kuuroorden die mineraalrijke modder gebruiken bij het kurenmodder
Spa resorts die essentiële oliën gebruik bij bepaalde behandelingenessentiële oliën
Kuuroorden met klimaattherapieklimaat
behandelruimtes
sauna's
binnenbad
whirlpool
zoutgrot
relaxruimte
fitness
beauty
kapper
medische assistentie
 • Binnenbad Hvezda Health Spa Resort
 • Binnenbad Hvezda Health Spa Resort in het Tsjechische Marianske Lazne.
 • Zoutgrot Hvezda Health Spa Resort
 • Finse sauna in Hvezda Health Spa Resort
 • Fitness studio in het Tsjechische kuuroord Marianske Lazne (Mariënbad)
 • Modderpakking in Hvezda Health Spa Resort in het Tsjechische kuuroord Marianske Lazne (Mariënbad)
 • CO2 injectie in Hvezda Health Spa Resort voor verlichting van spier- en gewrichtsklachten
 • Elektrotherapie Hvezda Health Spa Resort
 • Inhalatie therapie in Hvezda Health Spa Resort in het Tsjechische Marianske Lazne

Stad van 40 minerale bronnen

Van deze 40 bronnen gebruikt men er hoofdzakelijk 6 voor balneologische behandelingen. Dit zijn geen thermale bronnen, maar bronnen met relatief koud mineraalwater (7-10°C). Omdat ze verschillen qua minerale samenstelling en zuurgraad, hebben ze elk hun eigen specifieke therapeutische eigenschappen. Het bronwater gebruikt men voor hydrotherapie (verwarmd tot 28-34°C), drinkkuren of inhalaties.

Maria gas

Dit natuurlijke koolzuurhoudend gas (99,7% CO2) komt uit de Maria bron en heeft een sterke therapeutische werking. Het wordt toegepast als droog koolzuurbad (voor onder andere bloeddrukverlaging, verbetering van de bloedcirculatie, ontstekingsremming en versnelde wondheling), onderhuids geïnjecteerd ter vermindering van gewrichtsklachten als pijn of in baden door het te mengen met mineraalwater. Een signatuur behandeling met Maria gas is die waarin het gecombineerd wordt  met zuurstoftherapie. Hierbij zit je (in een speciaal bassin) tot aan je middel in het Maria gas, terwijl je tegelijkertijd via de neus zuurstof inademt. Zo wordt de bloedcirculatie gestimuleerd en de zuurstofverzadiging van het lichaam verbeterd. Dit heeft een positief effect op de celregeneratie waardoor het verouderingsproces wordt vertraagd. Bovendien heeft deze therapie een ontspannende werking.

Modder & moor (turf)

Na winning slaat men beide eerst op om te rijpen middels oxidatie. Vervolgens mengt men ze met mineraalwater om ze daarna – na verwarming tot 40°C – toe te passen als kompres of pakking bij spier- en gewrichtsklachten of luchtwegproblemen.

Reisinformatie

Vertrekmogelijkheden

Deze bestemming is het gehele jaar door open en bereikbaar per vliegtuig of auto. Vlucht en gedeelde transfer zijn standaard in de prijs inbegrepen.

Vliegreis

 • Schiphol – Praag met KLM
 • Brussels Airport – Praag met Brussels Airlines

De vluchtduur bedraagt ca. 75 minuten.

Transfer

Op het vliegveld wordt u opgewacht door een chauffeur die u in ca. 2 uur naar Hvezda Health Spa Resort vervoert.

Autoreis

Afstand vanaf Utrecht ca. 766 km. Afstand vanaf Brussel ca. 762 km. Parkeren in de parkeergarage van het hotel is tegen betaling (€ 9 per nacht). Parkeren van elektrische- of hybride auto’s in de garage is niet toegestaan.