De helende kracht van de natuur
Ter ondersteuning van hun gezondheid maken mensen van oudsher gebruik van lokaal aanwezige natuurlijke medicijnen: van medicinale planten, thermaal- of zeewater, algen, zouten, mineraalrijke modder tot aan klimatologische omstandigheden toe. Een oeroude kennis en kunde op het gebied van natuurgeneeswijze die van generatie op generatie wordt overgedragen en die ook hedendaagse kuuroorden nog steeds toepassen als onderdeel van hun gezondheidstherapieën. Kuuroorden ontstonden namelijk ooit op locaties aan zee of in het binnenland waar bepaalde therapeutische middelen van nature ruimschoots voorhanden waren.
Effectief & bewezen werkzaam
Voor kuuroorden in het buitenland geldt de verplichting dat ze alleen maar bepaalde natuurlijke remedies mogen gebruiken, indien de werking wetenschappelijk onderzocht en beoordeeld is door experts en artsen. Bovendien dienen ze erkend te zijn door de gezondheidsautoriteiten van het betreffende land.
Duurzaam en ecologisch verantwoord
De gebruikte natuurlijke middelen zijn duurzaam en daardoor ecologisch verantwoord, omdat ze lokaal gewonnen worden (kleine transportafstand tot het kuuroord) en niet of nauwelijks bewerking behoeven (géén extra toevoegingen en weinig tot géén extra energieverbruik en uitstoot). Daarnaast zijn ze in principe onbeperkt beschikbaar en worden ze ook na gebruik op een zo verantwoord mogelijke wijze afgevoerd en verwerkt.
Thermaal water
Vanuit diepere aardlagen opwellend, heeft dit water een weldadig effect op de gezondheid. En omdat elke bron uniek is qua minerale samenstelling, zuurgraad en temperatuur, verschilt daardoor ook z’n therapeutische toepassingsmogelijkheden.
Modder
Modder associeer je niet zo gauw met een therapeutisch middel, maar toch hebben bepaalde moddersoorten een sterk werkend effect. Dit komt namelijk door de minerale samenstelling en warmte vasthoudende eigenschappen.
Zeewater
Naast bron van al het leven, is de zee ook een rijke bron van gezondheid. Daarom maken kuuroorden aan zee therapeutisch gebruik van zeewater (evenals van andere zeeproducten als modder, zouten en algen).
Algen & zeewier
In zeewater groeiende algen en wieren (grotere, meercellige algen) zijn rijk aan mineralen, eiwitten, vetzuren en vitamines. Niet zo verwonderlijk dat kuuroorden dergelijke zeeproducten therapeutisch toepassen.
Zouten
Naast een goed conserveringsmiddel en een uitgesproken smaakmaker, is zout van oudsher ook een probaat middel voor verschillende medicinale toepassingen. Ook kuuroorden maken er daarom gebruik van.
Klimaat
Ook klimatologische omstandigheden (temperatuur, zonlicht en vochtigheid) hebben effect op de gezondheid. Zo hebben mensen met luchtwegaandoeningen baat bij een verblijf in de bergen of aan zee. Of denk aan het positieve effect van zonlicht bij huidproblemen.
Voeding
Een verantwoord voedingspatroon is een belangrijk middel om de gezondheid te ondersteunen, te onderhouden en te herwinnen. Daarom speelt in menig kuuroord gezonde voeding een essentiële rol.
Medicinale planten
Sinds z’n vroege bestaan gebruikt de mens kruiden en planten voor medicinale doeleinden. Kuuroorden gebruiken ze vers, gedroogd of in de vorm van etherische oliën.
Gassen
Er zijn plekken waar van nature bepaalde gassen aan de oppervlakte komen die aantoonbaar een heilzame werking hebben. Sommige kuuroorden gebruiken deze gassen dan ook bij hun gezondheidsprogramma’s.