Voeding als medicijn

Lang speelde voeding een ondergeschikte rol binnen de reguliere geneeskunde, maar tegenwoordig verandert het denken hierover rap. Dit, omdat veelvuldig onderzoek de preventieve en curatieve werking van voeding aantoont. Daardoor komen steeds meer medici tot de overtuiging dat ze niet meer alleen maar medicijnen moeten voorschrijven, maar ook een gezonde leefwijze moeten stimuleren. En juist dit is wat kuuroorden van oudsher altijd hebben gedaan.

Gezond voedsel & preventie

Een gezonde leefstijl, waaronder een evenwichtig voedingspatroon is essentieel om het metaboolsyndroom (syndroom X) te voorkomen. Dit syndroom bestaat uit een cluster van symptomen, waaronder een hoge bloeddruk, glucose-intolerantie, afwijkingen in cholesterol- en lipiden (vetten)spiegels en ophoping van vetweefsel rond het middel en de organen in de buikholte. Daardoor ontstaan klachten als vermoeidheid, hormonale problemen, leververvetting, en allerlei ontstekingsreacties. Uiteindelijk kan dit stofwisselingsprobleem tot onder andere diabetes, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten en kanker leiden.

Voeding & chronische aandoeningen

Voeding en overgewicht zijn nauw met elkaar verweven. Overgewicht zorgt voor extra complicaties bij chronische aandoeningen aan het bewegingsapparaat, luchtwegen of hart en vaatstelsel. Bovendien kan voeding ontstekingsremmend werken en zorgen vitamines, mineralen en sporenelementen ervoor dat beschadigd weefsel kan herstellen. Daarom is een gezond voedingspatroon essentieel.

Voeding & beauty

Gezonde voeding en er gezond uitzien, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo bevatten bijvoorbeeld tomaten lypoceen dat voor een gezonde teint zorgt, zijn groene groentes rijk aan vitamine B2 (goed voor huid, haar en ogen) en zorgen omega 3 vetzuren (onder andere in vette vis en noten) ervoor dat de huid gezond, gehydrateerd en soepel blijft.

Voeding & kuuroorden

Kuuroorden gebruiken in de regel zo veel mogelijk lokale, biologische voedingsmiddelen. En omdat ze veelal beschikken over deskundigen op gebied van voeding en gezondheid, houden ze rekening met eventuele voedselallergieën en -intoleranties. Daarnaast zijn er gespecialiseerde kuuroorden waar een dieet een belangrijk onderdeel van hun programma’s is, zoals bij afslanken of detoxen.

+Lees meer

Spa resorts waar gezonde voeding een centrale rol speelt

Paliesius Health Retreat

Litouwen (Paliesius)

Gezondheidsboost en me-time met een unieke retraite op een prachtig landgoed. 

 • maatwerk en persoonlijke begeleiding
 • holistische aanpak
 • kleinschalig en midden in de natuur
Bekijk bestemming
Gezondheidsretraite op het Paliesius landgoed (Paliesius Manor) in Litouwen.
aanbieding
géén toeslag 2-persoonskamer voor alleengebruik voor het gehele jaar
De Health Booster retreat heeft vaste vertrekdata maandelijks. De ReBalance en Fit & Well retreats kunnen op elke zondag of maandag van de maand beginnen.

vertrekdata

Terme Smarjeske Toplice

Slovenië (Smarjeske Toplice)

Onze topbestemming voor afslanken, detoxen, ontstressen en om bij te tanken.

 • onderscheidende lifestyle programma’s
 • weldadig thermaal water
 • idyllisch gelegen
Bekijk bestemming
Gezond en verantwoord afvallen, detoxen en ontstressen in het Sloveense spa resort Terme Smarjeske Toplice
Deze bestemming is het gehele jaar door open en dagelijks bereikbaar per vliegtuig (vlucht en gedeelde transfer inbegrepen in de prijs) of met eigen vervoer.

dagelijks vertrek

Regina Isabella

Italië (Ischia)

Kuren en wellness in stijl op het groene Ischia eiland in de golf van Napels.

 • direct aan zee gelegen
 • weldadig thermaal water en modder
 • privé stranden
Bekijk bestemming
Gezondheidsvakanties naar het luxe I5* sabella Regina Spa Resort op het thermale Ischia eiland in Italië.
Deze bestemming is alleen geopend in de maanden april - oktober en is dan dagelijks bereikbaar per vliegtuig (vlucht en gedeelde transfer inbegrepen in de prijs) of met eigen vervoer.

reisperiode april - oktober

Hyatt Regency Kotor Bay Resort

Montenegro (Kotor)

Luxe gezondheidsvakanties aan de parel van de Adriatische Zee: de baai van Kotor.

 • ligging direct aan zee
 • zeewater, algen, zouten en heerlijk klimaat
 • mediterrane versie van een Noors fjorden landschap
Bekijk bestemming
privé buitenbad voor deluxe kamers van het Hyatt Regency Kotor Bay Resort in Montenegro.
Deze bestemming is het gehele jaar door open en dagelijks bereikbaar per vliegtuig (vlucht en gedeelde transfer inbegrepen in de prijs) of met eigen vervoer.

dagelijks vertrek