Wat is kuren in een kuuroord?

Kuren is het volgen van een speciaal samengesteld, meerdaags gezondheidsprogramma in een kuuroord (health spa). Bijvoorbeeld omdat u gericht aan de slag wilt met een gezonde(re) leefstijl (zie ook ons overzicht met healthness programma’s) of omdat u last hebt van bepaalde gezondheidsklachten en daarvoor verlichting zoekt (meer hierover op onze pagina over medivitaal programma’s). Wat de achterliggende reden ook is, kuren doet u altijd in een professionele en veilige omgeving die volledig in het teken van uw welzijn staat. Hiervoor staan de in jaren opgebouwde expertise van onze kuuroorden garant, zodat u zich volledig kunt focussen op uw gezondheidsdoel(en) én genieten van uw kuurvakantie.

Kuren als integrale gezondheidstherapie

Kuurprogramma’s bestaan uit een combinatie van wetenschappelijk onderzochte, empirisch bewezen en door het gezondheidsministerie van het land waar het kuuroord zich bevindt erkende behandelmethoden: regulier (waaronder artsconsult en bepaalde testen en diagnostische onderzoeken, fysiotherapie, oefentherapie en reguliere diëtetiek), traditioneel (waarbij het gebruik van natuurlijke middelen centraal staat, zoals gangbaar binnen de balneotherapie, thalassotherapie en ayurveda) en complementair (denk aan ademhalingsoefeningen, mindfulness, yoga en leefstijl coaching).

Doordat er bij het kuren altijd meerdere disciplines betrokken zijn, is het een vorm van integratieve (of integrale) gezondheidstherapie. Hierin staat de mens als geheel centraal en ligt de focus daardoor veel meer op het bevorderen van de gezondheid, welbevinden en mogelijkheden in plaats van alleen maar te kijken naar ziekte, klachten en beperkingen. Met andere woorden: kuuroorden hanteren een holistische benadering van gezondheid.

Waarom kuren?

Kuren is een weldaad voor lichaam en geest, niet invasief voor mens of natuur en dus duurzaam. Het is een manier om (weer) zelf de regie in handen te nemen over de eigen gezondheid door doelbewust – onder begeleiding van medici en gekwalificeerde therapeuten – aan de slag te gaan in de professionele, veilige én aangename omgeving die een professioneel kuuroord biedt. Zo draagt kuren bij aan uw streven om gezond te zijn, gezonder te worden en/of gezond te blijven.

Hoelang kuren?

Om daadwerkelijk effect te hebben, is een paar dagen kuren eenvoudigweg niet genoeg. Bij op leefstijl gerichte programma’s is een week het minimum, terwijl medische kuurprogramma’s voor verlichting van gezondheidsklachten het beste resultaat geven bij 2 weken of langer. 

Meer weten over kuren? Neem contact met ons op voor meer informatie en/of advies.

+Lees meer