Therapeutisch toepassen van natuurlijke gassen

Het voor therapeutische doeleinden toepassen van een gas of gasmengsel (in opgeloste vorm of in pure gasvorm) noemt men gas therapie. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van zuurstof door ziekenhuizen bij ademhalingsproblemen of vloeibare stikstof bij bepaalde huidaandoeningen. Dergelijke gassen zijn echter afkomstig van speciale toeleveringsbedrijven. Kuuroorden daarentegen gebruiken ook gassen voor bepaalde behandelingen die gewoon van nature aan de oppervlakte komen, zoals koolzuur en radon.

Therapie met koolzuurgas (CO2)

Koolzuurgas of kooldioxide is een kleur- en geurloos gas dat van nature in de aardatmosfeer voorkomt. Koolzuurgas dat kuuroorden gebruiken, komt in de regel uit lokale mineraalwater bronnen. Therapie met behulp van koolzuurgas noemt men carboxy therapie en vindt plaats in de vorm van baden, drinkkuren of inhalaties. Carboxy therapie verlaagt onder meer de bloeddruk en bevordert de bloedsomloop en stofwisseling. Een bijzondere vorm van toepassing vindt plaats in het Tsjechische kuuroord Marianske Lazne waar men koolzuurgas onderhuids injecteert ter vermindering van gewrichtsklachten.

Therapie met radongas (Rn)

Naast in gesteente en in de lucht, komt het radioactieve edelgas radon ook van nature voor in een aantal mineraalwater bronnen. Kuuroorden op dergelijke locaties passen het dan toe middels baden en/of drinkkuren. Dit noemt men ook wel radontherapie of radonbalneologie. Radon verlicht pijn en werkt ontstekingsremmend bij reumatische aandoeningen als Bechterew, artrose of fibromyalgie en bij huidaandoeningen als psoriasis en neurodermitis. Meer informatie over radontherapie, werking en veiligheid leest u op de site van de European Association of Radon Spas (EURADON).

Therapie met Ozongas (O3)

Ozon is een molecuul dat is opgebouwd uit drie zuurstofatomen (O3) en komt in heel geringe concentraties van nature voor in de lucht. Naast desinfecterende eigenschappen (bacteriën, schimmels en virussen), bevordert het de doorbloeding en zuurstofopname in organen en weefsels, werkt het ontstekingsremmend en pijn verlichtend en versterkt het de natuurlijke weerstand. Toepassing vindt bijvoorbeeld plaats middels baden. Ozontherapie wordt onder andere in Duitsland al vele jaren toegepast en kunt u meer hierover lezen op de website van de “Artzliche Gesellschaft für Ozontherapie”.

+Lees meer

Spa resorts met gas therapie

Regina Isabella

Italië (Ischia)

Kuren en wellness in stijl op het groene Ischia eiland in de golf van Napels.

 • direct aan zee gelegen
 • weldadig thermaal water en modder
 • privé stranden
Bekijk bestemming
Gezondheidsvakanties naar het luxe I5* sabella Regina Spa Resort op het thermale Ischia eiland in Italië.
Deze bestemming is alleen geopend in de maanden april - oktober en is dan dagelijks bereikbaar per vliegtuig (vlucht en gedeelde transfer inbegrepen in de prijs) of met eigen vervoer.

reisperiode april - oktober

Health Spa Resort Hvezda

Tsjechië (Marianske Lazne)

Dit charmante Boheemse kuuroord heeft alles in huis voor een aangename gezondheidsvakantie.

 • prachtige omgeving
 • minerale bronnen, Maria gas, moor en modder
 • uitgebreide wellness faciliteiten
Bekijk bestemming
Gezondheidsvakanties naar Hvezda Health Spa Resort in het Tsjechische kuuroord Marianske Lazne (Mariënbad).
Deze bestemming is het gehele jaar door open en dagelijks bereikbaar per vliegtuig (vlucht en gedeelde transfer inbegrepen in de prijs) of met eigen vervoer.

dagelijks vertrek

Relexa Hotel Bad Steben

Duitsland (Bad Steben)

Gezondheidsboost in het groene, ongerepte Noord-Beierse Frankenwald.

 • één van Duitslands mooiste kuurparken
 • mineraalwater, moor en radon
 • ideaal voor wandel-, fiets- en cultuurliefhebbers
Bekijk bestemming
Kuurreizen naar het Noord-Beierse staatsbad Bad Steben voor ontstressen, relaxen , spier- en gewrichtsklachten en anti-aging
aanbieding
géén toeslag 1-persoonskamer
Deze bestemming is het gehele jaar door open en is bereikbaar met eigen vervoer of trein.

dagelijks vertrek

Hyatt Regency Kotor Bay Resort

Montenegro (Kotor)

Luxe gezondheidsvakanties aan de parel van de Adriatische Zee: de baai van Kotor.

 • ligging direct aan zee
 • zeewater, algen, zouten en heerlijk klimaat
 • mediterrane versie van een Noors fjorden landschap
Bekijk bestemming
privé buitenbad voor deluxe kamers van het Hyatt Regency Kotor Bay Resort in Montenegro.
Deze bestemming is het gehele jaar door open en dagelijks bereikbaar per vliegtuig (vlucht en gedeelde transfer inbegrepen in de prijs) of met eigen vervoer.

dagelijks vertrek