Zouttherapie (halotherapie) in kuuroorden
Zout is een uitermate veelzijdig middel uit de natuur. Bijvoorbeeld als bewaarmiddel (pekelen van voedsel), smaakmaker of als strooimiddel bij gladheid. Bovendien is zout belangrijk voor onze gezondheid omdat het een essentieel bestanddeel is van onze intra- en extracellulaire vloeistof. Daarom hebben we er dagelijks gemiddeld 1 à 2 gram van nodig. Dat zout eveneens de nodige medicinale toepassingen kent, zal niet als een verrassing komen. Menig kuuroord gebruikt zouttherapie (halotherapie) dan ook als onderdeel van hun traditionele behandelingen die gebaseerd zijn op natuurgeneeswijze en is gangbaar binnen de balneotherapie, thalassotherapie en ayurveda.
Toepassing & werking
Zouttherapie vindt plaats in de vorm van inhalaties, verneveling, baden of middels speciale crèmes. Zo passen kuuroorden het onder andere toe bij luchtwegklachten als astma, COPD en hooikoorts (slijmoplossend en reinigend), bij spier- en gewrichtsklachten (verlichting van pijn en ontsteking) en bij huidaandoeningen als eczeem en psoriasis (ontstekingsremmend). Daarnaast gebruiken ze zouten bij leefstijl gerelateerde programma’s (detoxificerend, ontspannend en stress verminderend) en bij puur cosmetische behandelingen.
Soorten zouten
Winning van zout vindt plaats uit de bodem (bijvoorbeeld uit zoutmijnen of door grondboringen), uit zeewater (verdamping in zoutpannen) of uit zouthoudende oppervlaktewateren (zoute bronnen of zoutmeren).
Een bijzonder soort zout is het zogenoemde Epsom zout (bitterzout), dat bestaat uit een natuurlijke mineraalverbinding van magnesium en sulfaat (magnesiumsulfaat). Dit type zout ontleent z’n naam aan een Engels stadje waar het voor het eerst werd ontdekt in lokale minerale bronnen en onder meer bekend werd om z’n therapeutische werking.
Spa resorts met zouttherapie
dagelijks vertrek
vertrekdatum kerstreis
vertrekdata groepsreizen 2024
dagelijks vertrek
dagelijks vertrek
dagelijks vertrek
dagelijks vertrek
dagelijks vertrek