Kuuroorden: medische spa resorts

De term ‘kuuroord’ (Duits: Kurort, Engels: health spa) is in Midden-, Oost- en Zuid-Europa een officieel predicaat. Kuuroorden aldaar zijn erkende gezondheidscentra die onder direct toezicht van hun gezondheidsministerie staan en waarvoor strikte vereisten gelden qua behandelmethoden, gebruik van natuurlijke middelen, faciliteiten en opleidingscriteria. Ze zijn gecertificeerd, voldoen aan EU-wetgeving en werken veelal nauw samen met medische faculteiten, paramedische opleidingsinstituten en met de eigen nationale ziekenfondsen. Daarom worden dergelijke kuuroorden ook wel aangeduid als medische spa resorts.

Van puur medisch

Tot ver in de 20e eeuw hadden kuuroorden vooral een puur medische functie op het gebied van behandeling en revalidatie. Veelal hadden ze een specialisatie in bepaalde aandoeningen en waren/zijn ze in menig Europees land onderdeel van de reguliere gezondheidszorg.

Naar medical wellness

Eind vorige eeuw vond er een omslag plaats en gingen kuuroorden steeds meer wellness componenten toevoegen aan hun bestaande medische kuurprogramma’s, evenals nieuwe faciliteiten creëren op het gebied van ontspanning en wellbeing. Zo ontstond onder de naam ‘medical wellness’ een geheel nieuw kuurconcept. 

Tegelijkertijd gingen ze nieuwe, geheel op leefstijl en preventie gerichte programma’s ontwikkelen en transformeerden ze zich daardoor tot multi-disciplinaire spa resorts met een holistische aanpak. Zo konden ze hun oubollige imago afstoffen en waren ze gereed voor de wensen en behoeften van de 21e eeuw én nieuwe doelgroepen.

+Lees meer