Reuma kuurreizen: minder pijn, stijfheid, vermoeidheid en een grotere mobiliteit

Een reuma kuur bestaat uit een combinatie van dagelijkse behandelingen en oefeningen, die zich specifiek richten op vermindering van reuma kenmerkende klachten als pijn, stijfheid, bewegingsbeperkingen en vermoeidheid.

Voor welke soorten reuma is een reuma kuurreis geschikt?

Onze reuma kuurreizen zijn geschikt voor de behandeling van:

  • ontstekingsreuma (reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew, artritis psoriatica en jicht)
  • wekedelenreuma (fibromyalgie, bursitis, tendinitis)
  • slijtagereuma (artrose)
  • osteoporose

U kuurt altijd in reuma gespecialiseerde kuuroorden. Dergelijke kuuroorden beschikken over een multidisciplinair team van ervaren artsen, fysiotherapeuten, sportinstructeurs, diëtisten en verpleegkundigen. Stuk voor stuk gekwalificeerde professionals, die u tijdens het kuren intensief begeleiden om een zo goed mogelijk eindresultaat te behalen.Hierdoor heeft u de zekerheid dat u altijd de beste behandelingen, zorg en begeleiding krijgt.

Hoe ziet een reuma kuur eruit?

Alle reuma kuren staan onder toezicht van een medisch specialist en beginnen met een medisch aanvangsonderzoek. Hierbij kijkt de arts naar uw specifieke klachten, medische historie en medicijngebruik. Ook wordt er gekeken naar mogelijke contra-indicaties, die een beperking zouden kunnen vormen bij bepaalde behandelingen.

Op basis van dit aanvangsonderzoek stelt de arts vervolgens een op maat gesneden kuurprogramma (qua combinatie, frequentie en intensiteit van de behandelingen) voor u samen.

Aan het eind van de kuur volgt een afsluitend onderzoek en wordt uw progressie besproken.

Het door de arts voorgeschreven behandelprogramma wordt uitgevoerd door gekwalificeerde fysiotherapeuten. Afhankelijk van de bestemming krijgt u 3 tot 5 behandelingen per kuurdag. Deze behandelingen zijn veelal een combinatie van individuele- en groepstherapieën.

Soorten reuma behandelingen:

  • Fysiotherapie (kinesitherapie) behandelt klachten aan het bewegingsapparaat (spieren, banden, gewrichten en zenuwen) door middel van bewegings- en oefentherapie, massages, tractie e.d. De fysiotherapeutische behandelingen richten zich zowel op behoud en verbetering van de beweeglijkheid van het lichaam, als op vermindering van pijnklachten.
  • Hydrotherapie Voorbeelden van hydrotherapie zijn o.m. baden in thermaal- of zeewater, zwavel-, kruiden- en modderbaden, modder pakkingen, douche- en onderwater massages, aquagym en onderwater tractie therapie. Hydrotherapie vermindert pijn, stimuleert de bloedsomloop, versterkt het immuunsysteem, maakt het lichaam soepeler en werkt bovendien ontspannend. Door de warmte van het water ontspannen de spieren en verwijden de bloedvaten zich (meer zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren- en gewrichten). Door de opwaartse druk van het water en doordat het lichaamsgewicht relatief lager is, worden spieren en gewrichten een stuk minder belast.
  • Elektrotherapie is een verzamelnaam van verschillende (pijnloze) behandelingen met elektronische apparatuur. Het wordt gebruikt ter bestrijding van pijn in spieren en gewrichten en ter stimulering van de bloedcirculatie. Voorbeelden van elektrotherapie zijn galvanische baden en ‘vier cellen baden’ (bij beiden worden elektrische zwakstroom golven door het water geleid) en TENS (Transcutane Electro Neuro Stimulatie waarbij  via de huid zenuwen worden gestimuleerd om zo pijn te verminderen). Tevens worden ultrasound (geluidsgolven) therapielasertherapie en magnetotherapie ook tot de elektrotherapie behandelingen gerekend.

Afhankelijk van de bestemming worden er soms ook nog andere therapievormen gegeven, zoals ademhalingsoefeningen, tai chi of qi gong.

Reuma kuurreizen: keuze uit groeps- of individuele reizen

Als grootste Nederlandse reisspecialist in professionele kuurreizen onderscheiden we ons door onze jarenlange kennis, ervaring en service op het gebied van kuren met reuma.

Veel van onze gasten kuren jaarlijks via één van onze groepsreizen. Niet alleen gelden er dan aantrekkelijke prijzen en kortingen, maar is er ook 24/7 ervaren Nederlandstalige Fontana begeleiding aanwezig. En juist dat vinden onze gasten zo fijn: onze hostessen kennen de kuuroorden door en door, zorgen dat u zo snel mogelijk wegwijs wordt, helpen met vertalen of programmawijzigingen en zorgen zo dat u van een onbezorgde kuurreis kunt genieten.

Bij een individuele reuma kuurreis reist u per vliegtuig of eigen vervoer en zorgen wij ervoor dat uw kuur en verblijf tot in de puntjes verzorgd is.

Kuren in Midden- en Oost Europa voor de beste prijs/kwaliteit

De beste reuma kuren worden met name in de Midden- en Oost Europese landen gegeven. Landen waar van nature niet alleen veel thermale bronnen en andere natuurlijke therapeutische middelen voorkomen (zoals mineraalrijke modder, fango, paraffine en radon), maar waar ook een lange kuurtraditie en veel kennis en kunde bestaat op het gebied van revalidatie bij spier- en gewrichtsklachten.

In dergelijke landen gelden zeer strikte kwaliteitsvereisten ten aanzien van het kuren. Kuuroorden staan daarom stuk voor stuk onder controle van de gezondheidsministeries, zijn ISO gecertificeerd en worden er hoge eisen gesteld aan het opleidingsniveau van de kuurartsen en therapeuten. Dit alles heeft geresulteerd in een aanbod van kwalitatief hoogwaardige reuma behandelprogramma’s.

Bovendien zijn de dagelijkse kuurbehandelingen in dergelijke landen een stuk intensiever en krijgt u meer behandelingen dan hetgeen u bijvoorbeeld in Nederland krijgt. Hierdoor bereikt men een groter kuureffect. En een bijkomend voordeel is dat de kosten ook nog eens stuken lager zijn, waardoor kuurreizen naar Midden- en Oost Europa een uitstekende prijs/kwaliteit bieden.

Reuma kuurreis ervaringen van Fontana gasten

Interview in Reuma Magazine met één van onze kuurgasten met Bechterew over kuren met reuma, klik hier >>

Interview in GezondNu met de Nederlandse jazz zangeres Lils Mackintosh over haar reuma en kuurreis, klik hier >>

Vergoeding reuma kuurreizen door zorgverzekeraars

Diverse zorgverzekeraars vergoeden de Fontana reuma kuurreizen. Voor meer informatie over mogelijke vergoedingen, aanvraagprocedure en een overzichtslijst van vergoedingen klik hier >>

Voor meer informatie en/of advies over kuren met reuma en onze reuma kuurreizen:

(NL) 026 442 58 47 / (B)  03 808 4480    
info@fontana-travel.nl

Reuma kuurreis bestemmingen

© Reisorganisatie Fontana 2020 - Niets van deze website mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming.