Kuren in stijlvol Mariënbad (Tsjechië)

Het nabij de Duitse grens gelegen Mariënbad (Mariánské Lázně) heeft in z’n meer dan 200 jaar bestaan als kuuroord al menig beroemdheid mogen begroeten, waaronder Goethe, Chopin, Freud, keizer Franz Joseph en de Britse koning Edward VII.

Omgeven door de heuvels en bossen van het Boheemse woud biedt dit uiterst charmante stadje alles voor een aangename gezondheidsvakantie. Eén van de grote specialisaties hier is de behandeling van spier- en gewrichtsklachten.

Bijzondere architectuur

Qua grandeur heeft Mariënbad wel wat weg van Wenen. Niet zo geheel verwonderlijk, omdat destijds veel gebouwen ontworpen zijn door de beroemde Weense architect A. Heymann. Naast architectonisch indrukwekkende kuurhotels, heeft het de nodige cafeetjes, grand cafés en snoepwinkels waar men de traditionele lokale lekkernij ‘Mariánské Lázně wafels’ verkoopt.

Een absolute blikvanger is de neobarokke Colonnade: een chique zuilengalerij met ernaast de beroemde ‘zingende fontein’. Vanuit de Colonnade loopt er een uitgestrekt park naar beneden met fonteinen en vijvers, standbeelden en overal bankjes. Een plek om te flaneren en van ‘zien en gezien worden’.

Stad van 40 bronnen

Er ontspringen 40 minerale bronnen in Mariënbad, waarvan men er voornamelijk 6 gebruikt bij de balneologische behandelingen, zoals voor baden (verwarmd tot 28-34 °C), drinkkuren en inhalaties.

Dit zijn geen thermale bronnen, maar bronnen met relatief koud water (7-10 °C). Bovendien verschillen de broneen qua minerale samenstelling,  zuurgraad en daardoor ook qua therapeutische eigenschappen. Dit maakt de bronnen van Mariënbad uniek.

Maria gas

Dit uit de Maria bron afkomstige gas (99,7%
natuurlijke CO2) past men op deze bestemming veelvuldig toe in de vorm van ‘droge koolzuurbaden’. Dergelijke baden verlagen de bloeddruk en verbeteren de bloedcirculatie. Ook wordt het toegepast in de vorm van ‘natte baden’, waarbij het gemengd wordt met bronwater.

Bijzonder is dat men dit gas ook toedient middels injecties (vlak onder de huid) bij spier- en gewrichtsklachten en ischemische hartklachten (o.a. vermindering van pijnlijke spierspanningen).

Peloïden: moor (turf) & modder

Na winning (rondom de vele lokale bronnen) slaat men deze moddersoorten eerst op om te kunnen rijpen door middel van oxidatie.

Na rijping wordt de modder vervolgens gemengd met mineraalwater. Bij toepassing (als pakking of compres) verwarmt men het middels stomen op tot 40°C. Het wordt o.a. bij de behandeling van spier- en gewrichtsklachten en luchtwegproblemen gebruikt (verbetert de doorbloeding en bloedcirculatie en pijn verlichtend).

Activiteiten in de omgeving

In de omgeving is er het nodige te doen en te zien. Zo zijn er gemarkeerde routes voor liefhebbers van wandelen en nordic walking, zijn er het gehele jaar door concerten in het imposante 19e eeuwse casino en organiseren de hotels zelf ook regelmatig dans- en muziekavonden.

Golfliefhebbers kunnen hier eveneens hun hart ophalen. Mariënbad heeft de oudste golfbaan (met 18 holes en aangelegd door de Britse vorst Edward VII in 1905) van Midden-Europa.

Zelfs ski- en langlauf liefhebbers kunnen hier in de winter terecht: op zeer korte afstand bevindt zich het skicomplex Mariánka met skilift en kabelbaan (met ’s avonds skiën bij kunstlicht) en een langlaufroute.

Reisinformatie & locatie

Per vliegtuig

Dagelijks vertrek met vluchten naar Praag vanaf Schiphol of vanaf Brussels Airport. De vluchtduur bedraagt ca. 75 min.

Op vliegveld Praag wordt u opgehaald door een chauffeur en in ongeveer 2 uur naar Mariënbad vervoerd.

Met eigen vervoer

Mariënbad is prima per auto te bereiken. De afstand vanaf Utrecht bedraagt ca. 770 km.

Corona maatregelen

Reizen naar Tsjechië worden op dit moment afgeraden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Het resort

Dit kuurhotel is niet alleen vanwege z’n bijzondere architectuur één van Mariënbad’s meest iconische gebouwen, maar ook door z’n ligging met uitzicht op het Goethe-plein en de neobarokke Colonnade. Het is bovendien op z’n eigen bron gebouwd (de Balbín bron) waarvan het water gebruikt wordt voor baden en drinkkuren.

Middels een corridor is het verbonden met meerdere naastgelegen kuurhotels, waardoor ze tezamen het grootste Midden-Europese spa resort vormen met een unieke spa architectuur.

Naast een lobby met receptie en 8 liften (waarvan 2 paronamische liften), beschikt het over 105 kamers, buffetrestaurant, lobby bar, café en moderne kuur- en wellness faciliteiten.

Klik op afbeelding voor meer foto’s

 

Fontana gasten verblijven in de stijlvolle, volledig gerenoveerde premium kamers van Hotel Hvězda.

Deze kamers beschikken over een badkamer met inloopdouche, haardroger, flatscreen tv, telefoon, gratis wifi, koffie- en thee faciliteiten, minibar, kluisje, strijkijzer en strijkplank, badjas en slippers. Een aantal kamers hebben tevens een balkon.

Klik op afbeelding voor meer foto’s

De interne spa bestaat uit een medische kuurkliniek en een wellness gedeelte.

In het wellness gedeelte bevindt zich het grootste zwembad van Mariënbad (150 m²), een whirlpool, 2 sauna’s, stoombad, tepidarium (lauwwarme sauna), zoutgrot (tegen betaling), een beautysalon en een kapper.

Fontana gasten hebben onbeperkt toegang tot bovengenoemde baden en sauna’s faciliteiten. Daarnaast hebben ze ook gratis toegang tot de schitterende Romeinse baden met meerdere pools en sauna’s en de Premier Fitness Club. Deze faciliteiten bevinden zich in naastgelegen kuurhotels en zijn bereikbaar via een corridor.

Mariënbad binnen

klik op afbeelding voor meer foto’s

Programma's & prijzen reisarrangementen

Ter vermindering van gezondheidsklachten als pijn, stijfheid, bewegingsbeperkingen en vermoeidheid als gevolg van:

 • reumatische aandoeningen* (o.a. artrose, reumatoïde artritis, Bechterew, fibromyalgie en osteoporose) 
 • rugklachten** (aspecifieke lage rugpijn)
 • arm-, nek- of schouderklachten** (o.a. frozen shoulder,  muisarm, tennisarm, peesontsteking en slijmbeursontsteking)

U begint met een artsonderzoek (incl. bloedonderzoek), waarbij ook gekeken wordt naar mogelijke contra-indicaties die bepaalde behandelingen kunnen uitsluiten. Op basis hiervan wordt een behandelprogramma op maat samengesteld.

Per week krijgt u 24 behandelingen die – afhankelijk van hetgeen de arts voorschrijft – bestaan uit een combinatie van o.a. baden in mineraalwater en droge CO2 baden (hydrotherapie), pakkingen (thermotherapie), massages, inhalaties, drinkkuren, CO2 injecties, elektrotherapie en diverse vormen van oefentherapie.

Aan het eind van het programma vindt een afsluitend artsonderzoek plaats.

Prijzen Spieren & Gewrichten reisarrangementen 2021

Vanwege het dringende advies van overheidswege om tot 15 mei a.s. niet essentiële reizen te vermijden en de geldende covid-19 maatregelen op onze bestemmingen, hebben we besloten nog even te wachten met het publiceren van ons reisaanbod voor 2021. Echter, we streven ernaar dit medio april alsnog te doen.

Staat u ingeschreven voor onze nieuwsbrief, dan krijgt u hierover automatisch bericht. Nog niet ingeschreven? Via deze link kunt u zich aanmelden.

Prijzen 20208 jan - 29 feb
1 dec - 20 dec
1 mrt - 13 apr
1 nov - 30 nov
14 apr - 31 okt
reisduur1 week2 weken1 week2 weken1 week2 weken
gedeelde Premium 2-persoonskamer€ 1339€ 2298€ 1416€ 2452€ 1507€ 2634
toeslag Premium 1-persoonskamer € 70€ 140€ 70€ 140€ 70€ 140

Prijzen per persoon o.b.v. volpension. Dagelijks vertrek.

Inbegrepen in de prijs: 

 • retourvlucht Schiphol Amsterdam of Brussel Airport – Praag
 • transfer luchthaven-hotel v.v. (bij minimum 2 personen)
 • verblijf o.b.v. volpension
 • kuurprogramma 
 • onbeperkt gratis toegang tot de genoemde wellness faciliteiten

Niet inbegrepen in de prijs: 

 • transfertoeslag alleen-reizende gasten € 135
 • bagagetoeslag Flying Blue leden bij KLM vlucht € 30
 • bagagetoeslag niet-Flying Blue leden bij KLM vlucht € 50
 • lokale taksen (€ 1 per persoon per nacht)
 • reserveringskosten € 25 per nota (bij vliegreis) of € 35 per nota (bij reis met eigen vervoer)
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • reis- en/of annuleringsverzekering

Inzake vergoeding door zorgverzekeraars

*Voor meer informatie over eventuele vergoedingen van de reuma kuur in Mariënbad verwijzen wij naar onze webpagina hierover. U dient zelf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om zeker te zijn of u in aanmerking komt voor een vergoeding.

meer over vergoedingen

** Bepaalde onderdelen van de programma’s voor rug-, nek-, arm- en schouderklachten komen in aanmerking voor vergoeding uit de basis- of aanvullende verzekering. Informeer bij uw verzekeraar.

Als aanvulling op uw kuurprogramma kunt u optioneel de 2-weekse anti-Gerovital aging therapie bijboeken (alleen bij een 2- of 3-weeks reisarrangement).

Deze therapie verbetert de bloedcirculatie, stimuleert de celdeling, verbetert de conditie en bevordert het geheugen- en het concentratievermogen. Het helpt tevens bij slaapproblemen, instabiele bloeddruk, metabolische en endocriene aandoeningen en bij milde vormen van depressie.

Het begint met een medisch onderzoek en omvat 2 testen, 10 injecties met het preparaat Gerovital (een combinatie van procaïne en vitamines) plus 10x een speciaal vitamine drankje (met o.m. vitamine B-complex).

Prijs € 236 p.p.

Reisvoorwaarden

Op de kuurreizen naar Mariënbad zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing.

Fontana is lid van de ANVR en aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) en het Calamiteitenfonds. Tevens is Fontana een officieel erkende IATA-reisorganisatie.

Voor meer informatie over kuren op deze bestemming:

(NL) 026 442 58 47 / (B) 03 808 4480

info@fontana-travel.nl

© Reisorganisatie Fontana 2020 - Niets van deze website mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming.