Kuurreizen voor luchtwegklachten

Deze gezondheidsreizen gaan naar in luchtwegen gespecialiseerde kuuroorden en zijn dan ook in de eerste plaats bedoeld voor als u last heeft van luchtwegaandoeningen als astma, luchtwegallergieën en mildere vormen van COPD (onder meer bronchitis). Echter, ook als verstokte roker of komende uit een gebied met relatief veel luchtvervuiling zult u de nodige baat hebben. Dit, omdat uw luchtwegen dan letterlijk een opknapbeurt krijgen. De focus van de behandelingen ligt op vermindering van typische symptomen als kortademigheid, benauwdheid en vermoeidheid.

Medisch toezicht & deskundige begeleiding

Onze luchtwegen programma’s staan standaard onder toezicht van een medisch specialist en beginnen met een onderzoek, waarbij ook wordt gekeken naar eventuele contra-indicaties die bepaalde behandelingen kunnen uitsluiten. Op basis van dit onderzoek stelt de arts vervolgens een behandelprogramma op maat samen. Aan het eind volgt wederom een onderzoek, waarbij de arts de behaalde progressie met u zal bespreken. De uitvoering van het programma vindt plaats door gekwalificeerde fysio- en oefentherapeuten.

Luchtwegenprogramma in een notendop

Bij luchtwegproblemen is het belangrijk om regelmatig te bewegen om zodoende de conditie op peil te houden. Meer bewegen betekent letterlijk meer lucht. Daarom is respiratoire fysiotherapie een wezenlijk deel van de luchtwegen programma’s en bestaat uit verschillende oefenvormen: inspannings- en respiratoire spiertraining en ademhalingsoefeningen. Afhankelijk van de bestemming kan dit aangevuld worden met onder andere inhalaties en bronchiale hygiëne middels drainage of aerosoltherapie (verneveltherapie). Meer informatie over de programmaopzet leest u op de desbetreffende bestemmingspagina’s.

Aandacht voor voedingspatroon

Overgewicht bemoeilijkt de ademhaling en is dus een complicerende factor bij luchtwegklachten. Ook een tekort aan eiwitten en/of bepaalde vitamines en mineralen kan klachten verergeren. Een aangepast voedingspatroon is daarom essentieel. Bij bestemmingen met een diëtist wordt dan ook voedingsadvies gegeven. 

+Lees meer

Luchtwegen bestemmingen