Medische kuurprogramma’s

Voor wie?

Medische kuurprogramma’s richten zich op de behandeling van c.q. revalidatie bij specifieke (chronische) aandoeningen.

Het doel van deze programma’s is vermindering van gezondheidsklachten (zoals pijn, stijfheid, vermoeidheid e.d.), verbetering van het lichamelijke functioneren en vergroting van de mobiliteit en daarmee de zelfredzaamheid.

Als gespecialiseerde kuurreis organisatie hebben we meer dan 35 jaar kennis en ervaring in het organiseren van medische kuurreizen (individueel en groepsreizen). Wij werken hierbij nauw samen met gerenommeerde kuuroorden, die officieel erkende revalidatie- en gezondheidscentra zijn en alleen maar werken met gekwalificeerde artsen en therapeuten. Zodoende heeft u de zekerheid dat uw gezondheid altijd in goede handen is.

Medisch onderzoek en behandelprogramma op maat

Medische kuurprogramma’s beginnen altijd standaard met een onderzoek door een arts, die op basis van uw specifieke klachten bepaalt welke combinatie-, frequentie- en intensiteit van behandelingen u krijgt. Ook kijkt deze naar mogelijke contra-indicaties, die bepaalde behandelingen kunnen uitsluiten.

De arts zal het behandelplan met u doorspreken, doch heeft hierbij altijd het laatste woord. De arts is immers tijdens het kuren de eindverantwoordelijke voor uw gezondheid. Verder houdt de arts toezicht op het verloop van het kuren en zal -indien nodig- het programma tussentijds aanpassen.

In de meeste gevallen volgt aan het eind van de kuur een afsluitend onderzoek om de progressie te bespreken.

Aantal en soort behandelingen

Afhankelijk van de bestemming en de intensiteit van het programma krijgt u 2 tot 5 behandelingen per kuurdag. Deze behandelingen, veelal een combinatie van individuele- en groepstherapieën.

Therapievormen die veelvuldig bij het kuren als behandeling worden toegepast, zijn:

Hydrotherapie: Dit zijn de ‘natte behandelingen’, zoals onderwater en douchemassages, modderbaden, kruidenbaden, baden in thermaal- of zoutwater en CO2 baden. De warmte en minerale samenstelling van het water verminderen pijn, ontspannen en bevorderen de bloedsomloop.

Fysiotherapie: Middels gerichte bewegingsoefeningen (actief of passief) in zaal of in water (aquagym) worden spieren soepeler en sterker gemaakt, pijnklachten verminderd en houding, balans, coördinatie en conditie verbeterd.

Mechanotherapie: Een therapeut oefent manueel druk uit op bepaalde delen van het lichaam middels massage, lymfedrainage massage, pressotherapie, tractie etc. Dit vermindert pijnklachten, maakt spieren en gewrichten soepeler, ontspant en bevordert debloedcirculatie en stofwisseling.

Thermotherapie (warmtetherapie): In de vorm van warmtepakkingen met modder, fango of paraffine. De warmte vermindert pijn en spierspanning, stimuleert de bloedcirculatie, ontspant en regenereert de huid.

Cryotherapie (koudetherapie): In de vorm van koudepakkingen met cryogel of door zeer koude lucht op de te behandelen plek te richten. Dit vermindert pijnklachten, ontstekingen en zwellingen.

Elektrotherapie: Dit zijn (pijnloze) behandelingen met behulp van elektronische apparatuur. Voorbeelden zijn TENS, galvanische baden, laser-, ultrasound- en magnetotherapie. Het wordt o.m. gebruikt ter behandeling van pijnklachten en ontstekingen.

Holistische therapievormen: Therapieën waar lichaam en geest als één geheel benaderd worden, zoals yoga, Tai Chi, Qigong en Shiatsu.

Overige therapievormen: Dit zijn o.m. inhalatietherapie (met natuurlijke middelen bij luchtwegproblemen), drinkkuren (met mineraalrijk water bij o.a. problemen met de spijsvertering, nieren en urinewegen), lichttherapie bij huidaandoeningen etc.

Voor meer informatie en/of advies over onze medische kuurprogramma’s en bestemmingen:

026-44.25.847     
fontana@fontana-travel.nl

Overzicht van onze medische kuurprogramma's

 • Reuma kuur

  Reuma kuur

  De reuma kuur richt zich op de behandeling van diverse reumatische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew, fibromyalgie, artrose, osteoporose, artritis psoriatica, jicht e.d.

 • Rugklachten

  Rugklachten

  Een speciaal rugprogramma ter vermindering van aspecifieke rugklachten middels fysiotherapie, hydrotherapie en elektrotherapie

 • RSI

  RSI

  Kuurprogramma voor de behandeling van RSI (o.a. muisarm, tennisarm, frozen shoulder etc.) kenmerkende klachten, zoals pijn, stijfheid, zwellingen en vermoeidheid

 • Health Check

  Health Check

  Overgewicht en te weinig beweging kunnen leiden tot het metabool syndroom, waardoor u een verhoogde kans hebt op o.m. hart- en vaatziekten. De Health Check test of u een verhoogd risico loopt en biedt adviezen…

 • Revalidatie na gewrichtsoperatie of sportblessure

  Revalidatie na gewrichtsoperatie of sportblessure

  Intensieve revalidatie na een gewrichtsoperatie of sportblessure in een gespecialiseerd kuuroord voor een snel herstel

 • Luchtwegproblemen

  Luchtwegproblemen

  Het luchtwegen kuurprogramma richt zich op vermindering van klachten als gevolg van luchtwegaandoeningen en is geschikt bij o.m. astma, luchtweg allergieën en mildere vormen van COPD

 • Anti-aging

  Anti-aging

  Aslan therapie wordt toegepast ter bestrijding van ouderdomsklachten, bloedcirculatie problemen, ter verbetering van de algehele conditie en werkt ondersteunend bij reuma en hart- en vaatziekten

 • Huidproblemen

  Huidproblemen

  Naast bestemmingen die specifieke huidprogramma’s bieden (o.a. voor psoriasis, eczeem en dermatitits), bieden diverse van onze bestemmingen ook uitstekende condities voor vermindering van huidklachten door hun gunstige klimaat en natuurlijke therapeutische middelen

© Reisorganisatie Fontana 2018 - Niets van deze website mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fontana.