Ayurveda kuur

Ayurveda

kuren op basis van de traditionele Indiase ayurvedische geneeswijze

Ayurveda is een ongeveer 5000 jaar oude gezondheidsleer die stamt uit India. In het oude Sanskriet betekent ‘Ayur’ leven en ‘Veda’ weten. Ayurveda stelt zich ten doel een harmonie te scheppen tussen lichaam en geest. Leefstijl, voeding, kruiden en natuurlijke geneesmiddelen vormen hierbij de sleutel. Gezond is men volgens de Ayurveda leer, indien de geest en het lichaam zich in harmonie bevinden.

De Ayurveda leer gaat er vanuit dat de mens bestaat uit een combinatie van 3 typen energie, dosha’s genaamd. Als de drie dosha’s in balans zijn, is de mens gezond. Als de mens niet gezond is, is de balans tussen de 3 dosha’s verstoord en moet men deze balans weer zien te herstellen. De 3 dosha’s heten Vata, Pitta en Kappa, elk met zijn eigen, typische eigenschappen:

  • Vata is het bewegingsprincipe en regelt het spierstelsel, de organen, de geest en de zintuigen
  • Pitta behelst het warmteproces in het lichaam en regelt de spijsvertering en stofwisseling
  • Kappa vormt de basis van de kracht en weerstand van het lichaam en regelt lichaamsvocht en skeletbouw.

Panchakarma is de klassieke ontslakkings methode van de Ayurveda leer. Het bestrijdt de oorzaak van een ziekte en herstelt de balans in de 3 soorten bio-energieën Vata, Pitta en Kappa.

De Panchakarma kuur begint met een medisch onderzoek door de Ayurveda arts, die bepaalt wat de huidige lichamelijke en geestelijke conditie van de kuurgast is en in welke mate de 3 dosha’s in balans zijn. Om de balans te herstellen, stelt de arts een persoonlijk dieet en kuurprogramma samen. Het dieet bestaat uit veel fruit, groenten, milde kruiden en diverse thee’s. Het eten van vlees wordt afgeraden, doch witte vis en kip mag men soms eten. Het kuurprogramma is verdeeld over 3 delen: de Purva karma (voorbereidende behandelingen), de Pradhana karma (hoofdbehandelingen) en de Pashata karma (nabehandelingen). Het soort, de volgorde en de combinatie van behandelingen zorgen voor het meest optimale resultaat.

Het kuurprogramma bestaat vooral uit allerlei soorten massages, waarbij veel olie wordt gebruikt. Deze olie is vermengd met door de Ayurveda arts voorgeschreven kruidenextracten. De olie wordt via de huid opgenomen in het lichaam om zo het ontslakkingsproces te stimuleren. Daarnaast krijgt men krachtige zweet stimulerende behandelingen, zoals stoombaden, inhalaties, kruidenbaden en pakkingen. Eveneens bedoeld om het lichaam te ontgiften. De kuur wordt aangevuld met yoga en meditatie oefeningen.

Een Ayurveda kuur geeft goede resultaten bij de behandeling van zeer uiteenlopende klachten, zoals spier- en gewrichtsklachten, hartklachten, hoge bloeddruk, chronische holte-ontstekingen, huidklachten, allergieën, astma, slapeloosheid, nervositeit, vermoeidheid en migraine.

Voorbeelden van Ayurveda behandelingen

Om een idee te krijgen van de diverse soorten Ayurveda behandelingen, volgt onderstaand een algemeen overzicht:

Muhuna Abyanga

Door een massage van het gezicht met olie of crème wordt de huid gereinigd en komt de zenuwstructuur van het gezicht tot rust. Daardoor wordt de huid weer zacht en soepel.

Shirsha Abyanga

Het hoofd en de nek worden met olie gemasseerd, zodat de doorbloeding wordt gestimuleerd. Zenuwbanen worden elastischer, de haargroei versterkt en spanningen lossen zich op.

Vishesha Sharira Abyanga

Dit is een intensieve synchroon-massage. U wordt door 2 therapeuten gelijktijdig met een speciale olie gemasseerd. Deze lichaamsmassage versterkt zowel de huid en het weefsel, alsmede het lymfestelsel en het immuunsysteem.

Shirodara

Uit een koperen schaal stroomt een fijn straaltje lauwwarme olie op het voorhoofd van de kuurgast. Vooral toegepast bij hoofdpijn, depressies en slapeloosheid.

Sarwanga Dara

Warme kruidenolie stroomt over het gehele lichaam en wordt zacht ingemasseerd. Dit werkt ontspannend, verlaagt de pijn en bevordert de bloedcirculatie.

Pinda Sweda

Het lichaam wordt eerst gemasseerd met warme olie en vervolgens met zakjes gevuld met gekruide rijst.

Vasha Aggrahanaya

Een inhalatie met kruiden, die de ademhalingswegen vrij maakt en reinigt.

Vasha Sweda

Een kruidenstoombad waarvoor 6 verse en 12 gedroogde kruiden worden gebruikt. Deze behandeling activeert de afscheiding van gifstoffen via de transpiratie.

Akshi Tharpana

Een speciale oogbehandeling met plantaardige geneesmiddelen.

Avagahana Sweda

Dit is een warm kruidenbad.

Ayurveda kuurreizen

    © Reisorganisatie Fontana 2019 - Niets van deze website mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fontana.